Sadržaj

[-]


Urođeni zastoj u rastu orbite, odnosno očne duplje, je najčešće posledica nerazvijenosti ili potpunog nedostatka oka (kongenitalni mikroftalmos)

U takvim slučajevima je neophodno što pre započeti sa kombinovanim protetskim (ugradnja očne proteze) i hirurškim tretmanom u cilju stimulacije rasta koštanih i mekotkivnih struktura orbite. U ozbiljnijim slučajevima, izostanak tretmana može da rezultira asimetrijom dve strane lica


Saznajte više o operaciji očne duplje
Anatomija očne duplje
Urodjeni nedostatak okaUrođeni nedostatak oka, sa posledičnim zastojem u razvoju očne duplje
3d rekonstrukcija lobanje3D rekonstrukcija koštanih struktura lica, pomoću CT (kompjuterizovana tomografija) visoke rezolucije
Evisceracija / Enukleacija oka


U određenim slučajevima, usled oboljenja ili povrede oka, ono mora hirurški da se odstrani iz očne duplje, jer ugrožava zdravlje (tumor u oku), ugrožava drugo oko, ili narušava kvalitet života naruženim izgledom ili hroničnim bolom. Prilikom ove operacije oka (evisceracija / enukleacija oka) na mesto oka se postavlja orbitalni implant od veštačkog materijala, koji se povezuje sa očnim mišićima. Nakon mesec dana od operacije izrađuje se očna proteza, koja se uz pomoć implanta pomera zajedno sa drugim okom.

Ukoliko prilikom operacije odstranjenja oka nije ugrađen implant, u očnoj duplji se javlja deficit volumena koji vremenom dovodi do nepoželjnih estetskih i funkcionalnih promena, koje nepovoljno utiču na nošenje očne proteze.Enukleacije okaStanje nakon hirurškog odstranjenja desnog oka bez ugrađenog orbitalnog implanta. Evidentna je praznina u očnoj duplji koju nije moguće popuniti samo očnom protezom.
 hirurškog odstranjenja desnog okaStanje nakon hirurškog odstranjenja desnog oka bez ugrađenog orbitalnog implanta. Evidentna je praznina u očnoj duplji koju nije moguće popuniti samo očnom protezom.


U takvim slučajevima je potrebno naknadno ugraditi orbitalni implant. Orbitalni implanti su danas uglavnom sfernog (loptastog) oblika i izrađuju se od različitih veštačkih materijala. Veličina (prečnik) implanta koji treba ugraditi, se određuje na osnovu specijalnog proračuna koji se vrši prilikom planiranja operacije.

Ako ležište za očnu protezu nije dobro formirano, usled ožiljne kontrakcije (skvrčavanja) mekih tkiva, može doći do ispadanja očne proteze, te je potrebna operacija (nekad i više operacija), kojom će se rekonstruisati ležište. Često je potrebno presađivanje tkiva sa drugih delova tela, kao što je sluznica ili masno tkivo.


Desna očna duplja je kontrahovanaDesna očna duplja je kontrahovana, zbog čega nema dovoljno prostora za očnu protezu, koja je nestabilna u svom ležištu i može lako da ispadne
Desna očna duplja je kontrahovana
Desna očna duplja je kontrahovana, zbog čega nema dovoljno prostora za očnu protezu, koja je nestabilna u svom ležištu i može lako da ispadne.


Lečenje očne duplje u Okuloplastu

očna duplja- dr Zoran Žikić

U oftalmološkoj ordinaciji " Okuloplast" operaciju očne duplje radi lekar specijalista dr. Zoran Žikić. Ukažite nam poverenje i zakažite pregled.

Zakažite pregled