Sadržaj

[-]


Izrada očne proteze (veštačkog oka) je finalni i ključni momenat u procesu rehabilitacije nakon gubitka oka.

Dobro ležište za protezu je osnovni preduslov za „fitovanje“ proteze (izrada očne proteze po meri). Pod ovim se podrazumeva da je u očnu duplju, nakon hirurškog uklanjanja oka, ugrađen orbitalni implant, koji je je dobro pozicioniran i, u slučaju očuvanosti očnih mišića, pokretan. 

Stabilnost i pokretljivost očne proteze u velikoj meri zavise od očuvanosti tzv. konjunktivalnih forniksa, odnosno svodova koji se nalaze između gornjeg i donjeg očnog kapka i mekih tkiva orbite / implanta. Ne manje važno je i stanje očnih kapaka koji svojim tonusom drže očnu protezu u svom ležištu.


Više o operaciji očne duplje
Ocna protetika - dr Zoran Zikic

Očna proteza

Očne proteze se izrađuju od medicinskog akrilata na osnovu individualnog otiska očne duplje svakog pacijenta. Pored uzimanja otiska, proces izrade podrazumeva i oslikavanje proteze na osnovu izgleda drugog oka

Očnom protetikom se bave okularisti koji su prošli specijalnu edukaciju iz ove oblasti protetike. Saradnja okulariste i okukoplastičnog hirurga je neizostavni deo rehabilitacionog procesa.

Dr Žikić sarađuje sa očnom Protetikom „IRIS“ (www.irisprotetika.com) u Beogradu, čiji okularisti imaju preko 30 godina iskustva u ovoj oblasti. Ova ustanova je sertifikovana od strane Ministarstva zdravlja Republike Srbije, za proizvodnju očnih proteza po meri pacijenta.


Zakažite pregled?

Izrada očne proteze u Okuloplastu

očna protetika- dr Zoran Žikić

U oftalmološkoj ordinaciji " Okuloplast" izrađujemo sve vrste očnih proteza. Očnom protetikom se bavi lekar specijalista dr. Zoran Žikić. Ukažite nam poverenje i zakažite pregled

Zakažite pregled