Malo ko može da kaže da, bar jednom u životu, nije imao neki od znakova iritacije očiju.

15.01.2021

Imajući u vidu čemu su sve izložene naše oči, pravo je čudo da ti problemi u praksi nisu češći. Razlog za to je kompleksan zaštitni mehanizam, proizvod evolucije, pravo čudo prirode. Očni kapci su svojevrsni „brisači vetrobranskog stakla“, čija je uloga da konstantno premazuju površinu oka mešavinom vode, sluzi i masti, koja sprečava njeno sušenje. Suze ispiraju oko, uklanjanju nečistoće i mrtve ćelije, i održavaju delikatnu ravnotežu mikroorganizama, jer površina oka nije sterilna sredina. Treptanje deluje i kao pumpa koja izvlači suze sa površine oka prema odvodnim suznim putevima. Sluznica oka (vežnjača ili konjunktiva) povezuje kapke sa njim i proizvodi sluz koja je neophodna za prianjanje vode na prozirni deo površine oka (rožnjaču).

Crvenilo oka

U slučaju iritacije oka, dolazi do širenja krvnih sudova vežnjače, čime se povećava priliv krvi. Na ovaj način se podmiruju povećane metaboličke potrebe tkiva oka u borbi sa stranim telom na oku, infekcijom, povredom itd. 


crvenilo oka

crvenilo oka


Među najčešćim uzrocima crvenila oka je upala sluznice oka tj. vežnjače (konjunktivitis), koja može biti posledica virusne ili bakterijske infekciije, alergije itd. 


konjuktivitisKonjunktivitis


Pored toga, relativno čest uzrok crvenila i iritacije oka je upala ruba kapka (blefaritis), koji je obično posledica poremećaja funkcije lojnih žlezda u kapku, a ređe bakterijske ili parazitarne infekcije. 


blefaritis

Blefaritis


Među ozbiljnija stanja koja su udružena sa crvenilom oka, spada i infekcija prozirnog prednjeg dela oka tj. rožnjače (keratitis).


keratitis

Keratitis


Tumorske promene vežnjače dovode do proširenja krvnih sudova, a nekad i upale.


tumor konjuktive okaTumor konjunktive oka


Pucanje malih krvnih sudova i izlivanje krvi pod vežnjaču, takođe izaziva crvenilo oka. 


Krvni podliv vežnjače oka

Grebanje oka

Osećaj grebanja oka može biti prisutan u slučaju povrede površine oka ili prisustva stranog tela između kapka i oka. Svakim treptajem dolazi do trenja koje nadražuje nervne završetke. Takođe, pogrešno usmerene trepavice (trihijaza) mogu izazivati iste simptome. 


Trihijaza


Neravnine sluznice kapka, kao posledica ožiljaka ili tumorskih promena stvaraju osećaj grebanja odnosno stranog tela. 


Tumor konjunktive kapka

Suzenje oka

Suzenje oka može biti posledica pojačanog / refleksnog lučenja suza, zbog iritacije površine oka, bola u unutrašnjosti oka, ali i emotivnog stanja, kao što je tuga.  Količina izlučenih suza nadmašuje kapacitet njihove drenaže preko odvodnih suznih puteva, te se jedan deo preliva na kožu donjeg kapka i obraza.

Poremećaj položaja kapka u vidu njegove izvrnutosti (ektropion), dovodi do konstantne izloženosti sluznice kapka vazduhu, kao i do nemogućnosti pravilnog odvođenja suza u suzne kanale, sa posledičnim suzenjem oka. 


Izvrnut kapak – ektropion


Suženi ili začepljeni suzni kanali mogu biti uzrok suzenja oka, čak i bez znakova upale, U toj situaciji, prisutno je samo pojačano suzenje. 


Suzenje oka (suze su obojene specijalnom bojom)


Sa druge strane, ukoliko pored začepljenih suznih kanala, postoji i infekcija, suze mogu biti lepljive i gnojave (sekrecija), a može doći i do uvećanja suzne kesice (dakriocistitis). 


Upala suzne kesice (dakriocistitis)

Lečenje infekcije oka u Okuloplastu

crvenilo, grebanje i suzenje oka- dr Zoran Žikić

U oftalmološkoj ordinaciji " Okuloplast" možete proveriti vaš vid u slučaju da se javi crvenilo, grebanje ili suzenje oka. Na bilo kakavu promenu stanja oka ukazaće vam lekar specijalista dr. Zoran Žikić. Ukažite nam poverenje i zakažite pregled.

Zakažite pregled