Čmičak ili ječmik su izrazi, koji se, u svakodnevnom jeziku, odnose na promenu na očnom kapku, u vidu tvrdog zrna.

26.02.2021


Šta je to čmičak?

Čmičak ili ječmik su izrazi, koji se, u svakodnevnom jeziku, odnose na promenu na očnom kapku, u vidu tvrdog zrna. Međutim, u praksi, često se ovi izrazi koriste i za druge vrste promena na kapcima. Stručni naziv za čmičak jeste halacion i ima grčko poreklo. 


Kako nastaje čmičak?

U zadnjem sloju očnih kapaka se nalaze lojne žlezde, čiji proizvod je ulje koje se luči kroz otvore na rubu kapka, gde isto ulazi u sastav suznog filma i na taj način sprečava ubrazano isparavanje suza. Promena u  sastavu loja (sebuma) može dovesti do upale lojnih žlezda i njihovog cističnog proširenja. U takvim situacijama loj više nema konzistenciju ulja, nego više liči na pastu za zube. 


Kako izgleda čmičak?

U početnom stadijumu može postojati otok, bol i crvenilo kože i/ili sluznice kapka u predelu čmička. 


čmičak na kapku


Slika 1. Akutna upala kapka usled čmička (halaciona)


Akutna upala se postepeno smiruje i može da dođe do spontanog izlečenja ili prelazi u hroničnu formu, što se manifestuje pojavom bezbolnog čvorića u kapku. 


Čmičak kod dece


Slika 2. Čmičak (halacion) kod deteta


U nekim slučajevima, na sluznici kapka (konjunktivi), može da se javi reakcija u vidu izrasline (granulom), kao posledica širenja upale na nju. 


unutrašnji čmičak lečenje


Slika 3. Granulom konjunktive usled čmička


Lečenje čmička

Iako čvorići manjih dimenzija mogu spontano da se razlože tokom dužeg vremena, to nije moguće kod većih, i obično je potrebno hirurški intervenisati. 

Kod manjih čmičaka alternativa hirurškoj intervenciji je lokalno ubrizgavanje dugodelujućeg kortikosteroida, kao što je triamcinolon. Efikasnost je nešto manja nego kod hirurške intervencije. 

Operacija se radi u lokalnoj anesteziji, pri čemu se injekcija sa anestetikom daje u zahvaćen kapak. Kod male dece, operacija se izvodi u opštoj anesteziji. 

Hirurški rez je obično na zadnjoj strani kapka, osim u slučaju kada je čmičak pod samom kožom ili je probio kožu, kada se rez pravi na kođi kapka. U tom slučaju, na kraju intervencije se postavljaju veoma fini kožni šavovi, koji mogu biti samorazgradljivi tj. ispadaju sami.  


Čmičak na donjem i gornjem kapku oka


Slika 4. Operacija čmička 


Tokom intervencije se specijalnom kašikicom prazni želatinozan sadržaj, nakon čega je potrebno iseći kapsulu (čauru), koja formira zid ciste (čvorića).

Na kraju operacije se u oko stavlja antibiotska mast i postavlja gazica preko oka, koja se može skinuti sledeće jutro, a nastavlja se sa antibiotskim kapima za oči tokom 2 sedmice.

Rez na sluznici kapka (konjunktivi) zarasta i bez šavova. 

Otok i eventualno krvni podliv kapka se postepeno povlače tokom 7 dana. 


Prevencija čmička

Čmičak obično nastaje na terenu poremećene funkcije lojnih žlezda kapaka (meibomean gland disfunction – MGD). U tom smislu prevencija nastanka čmička se sastoji iz terapije pomenutog stanja, odnosno upale rubova kapaka (blefaritis). 

Ona podrazumeva primenu toplih suvih obloga preko kapaka bar 2 puta dnevno po 10 min.  Svrha grejanja je da se pospeši protok loja kroz lojne žlezde. 

Rubove kapaka treba čistiti komercijalnim vlažnim maramicama, za tu svrhu. Sastojci kojima su maramice natopljene deluju protivupalno i regulišu rad lojnih žlezda, Potrebno je povećati unos ulja ili preparata sa omega 3 masnim kiselinama, koje povećavaju fluidnost loja u lojnim žlezdama i deluju protivupalno na njih.  


Čmičak (Halacion) na kapku i njegovo lečenje u Okuloplastu

čmičak na oku - dr Zoran Žikić

U oftalmološkoj ordinaciji " Okuloplast" na bilo kakvu promenu stanja oka ukazaće vam lekar specijalista dr. Zoran Žikić. Ukažite nam poverenje i zakažite pregled.

Zakažite pregled